Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Πηλιορειτικα Γλυκά

Πηλιορείτικος Μπακλαβάς

Συστατικά 

1 κιλό φύλλο για μπακλαβά (σφολιάτας)

Για το άλειμμα του φύλλου
1 κούπα λιωμένο βούτυρο με
1 κούπα τσαγιού ελαιόλαδο

Γέμιση

1 κιλό καρύδια
1 κουταλιά της σούπας παξιμάδι τριμμένο
λίγο μοσχοκάρυδο
λίγο κανέλα
1 μύτη από μαχαίρι, γαρύφαλλο αλεσμένο
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Σιρόπι

8 ποτήρια νερού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μέλι
6 ποτήρια νερού, νερό
3 βανίλιες
5 γαρύφαλλα
1 ξυλάκι κανέλα
1 φλούδα λεμονιού


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε με 2 ποτήρια νερό, 5 γαρύφαλλα , ξυλάκι κανέλα την φλούδα λεμονιού,καλά για μισή ώρα μέχρι να βγάλουν όλα τα αρώματα τους. Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζουμε τα καρύδια σε ένα ταψί Τα βάζουμε στον φούρνο να ψηθούν λίγο προσέχοντας να μην μας καούν και μετά τα τρίβουμε με τα χέρια να βγει όση φλούδα περισσότερη γίνεται Μετά τα χοντροκόβουμε, προσθέτουμε και όλα τα άλλα υλικά της γέμισης, με το λιωμένο βούτυρο και ελαιόλαδο, αλείφουμε ένα ταψί στους 35-40 πόντους.
Από το φύλλο μπακλαβά κρατάμε 5 φύλλα, τα βάζουμε στην άκρη και τα σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα, (αυτά τα χρειαζόμαστε για το τέλος)
Τώρα βάζουμε 1 φύλλο μπακλαβά και το λαδοβουτυρώνουμε, βάζουμε το δεύτερο και πάλι λαδοβουτυρώνουμε (αυτό το κάνουμε με 5 φύλλα μπακλαβά)
Μετά αρχίζουμε και προσθέτουμε την γέμιση και προσέχουμε να πάει παντού. Βάζουμε ένα φύλλο και λαδοβουτυρώνουμε, πάλι γέμιση και πάλι το φύλλο, έως να μας τελειώσουν τα φύλλα Τώρα βάζουμε ένα φύλλο από αυτά που έχουμε βάλει στην άκρη και λαδοβουτυρώνουμε, μετά πάλι ένα φύλλο και πάλι λαδοβουτυρώνουμε έως να τα βάλουμε όλα. Λαδοβουτυρώνουμε και την επιφάνεια του τελευταίου φύλλου. Κόβουμε τον μπακλαβά μας σε ίδια κομμάτια και μετά σε μπακλαβαδωτά
Σε κάθε κομματάκι βάζουμε και ένα γαρύφαλλο για να το κρατά σταθερό, το ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 60 λεπτά περίπου.


Σιρόπι

Τώρα στραγγίζουμε τα μυρωδικά που βράσαμε και συμπληρώνουμε το νερό με την αναλογία που χρειαζόμαστε για το σιρόπι Ρίχνουμε το μέλι και την ζάχαρη μέσα και βράζουμε 10 λεπτά να γίνει ένα σιρόπι καλό.Το παίρνουμε από την φωτιά ρίχνουμε και τις βανίλιες και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Όταν βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο το σιροπιάζουμε αμέσως με όλο το σιρόπι με μια κουτάλα της σούπας. Δεν τον σκεπάζουμε για να μείνει ωραίος και τραγανός.Τον αφήνουμε σχεδόν όλη την ημέρα ή όλη την νύχτα στο σιρόπι του!!!!








Καρυδόπιτα Πηλίου


Υλικά



12 κ.σ. καρύδια τριμμένα
12 αυγά
12 κ.σ. ζάχαρη
12 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη αλλά όχι τελείως
20 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 κλωναράκι βανίλια (τα σποράκια του)
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
Για το σιρόπι:
2 1/2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
φλούδα από 1 πορτοκάλι
χυμό από 1/2 λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
2 καρφάκια γαρίφαλο

Εκτέλεση


Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε κροκάδια από ασπράδια. Χτυπάμε τα κροκάδια με τη ζάχαρη να αφρατέψουν, να ασπρίσουν και να γίνουν μια κρέμα. Βάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την τριμμένη φρυγανιά ανακατεμένη με το μπέικιν, τα καρύδια και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα μαρίζ. Χτυπάμε τα ασπράδια στη μέτρια ταχύτητα του μίξερ και κάνουμε μια μαρέγκα. Την ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μείγμα ανακατεύοντας απαλά για να μη χάσει τον όγκο της. Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30'-40'. Αν πάρει γρήγορα χρώμα καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά του σιροπιού μαζί και προσθέτουμε και το ξυλάκι της βανίλιας. Τα βράζουμε για 5'. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το κλωναράκι και τις φλούδες πορτοκαλιού και περιχύνουμε την καρυδόπιτα.
Διατηρείται στο ψυγείο καλυμμένη και στολίζουμε κάθε κομμάτι με λίγη φλουδίτσα πορτοκαλιού και ένα ολόκληρο καρύδι. Γαρνίρεται με άγλυκη σαντιγί ή παγωτό βανίλια.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου