Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Πηλιορείτικες Πίτες

Πηλιορείτικη Τυρόπιτα








Υλικά για τα φύλλα:


1 κιλό αλεύρι ΖΥΜΩΤΟ (8 κούπες του τσαγιού)
30 γρ. ελαιόλαδο (3 κουταλιές της σούπας),
5 γρ. αλάτι (3 κουταλάκια του γλυκού),
10 γρ. ξύδι (2,5 κουταλάκια του γλυκού),
600 γρ. νερό παγωμένο (3 κούπες του τσαγιού).


Υλικά για τη γέμιση:


1κιλό φέτα σκληρή τριμμένη, 
6 αυγά, 
230 γρ. γιαούρτι πρόβειο (1 κεσεδάκι), 
40 γρ. γάλα (4 κουταλιές της σούπας), 
μια πρέζα πιπέρι.


Εκτέλεση - Για τη ζύμη:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λίγο ελαστική. Την ξεκουράζουμε για 10’. Κόβουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια (περίπου 170 γρ. το καθένα) και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 20’. Ανοίγουμε τα κομμάτια σε φύλλα επιθυμητού μεγέθους!


Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά (τα αυγά τα χτυπάμε ξεχωριστά) μέχρι να γίνουν κρέμα. Τοποθετούμε το μείγμα για περίπου 15’ στο ψυγείο και μετά το χρησιμοποιούμε. Λαδώνουμε καλά το ταψί και τοποθετούμε 5 φύλλα -αφού τα λαδώσουμε- κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εξέχουν λίγο πάνω από το χείλος του ταψιού. Τοποθετούμε τη γέμιση. Παίρνουμε τα επόμενα 5 φύλλα -αφού πάλι τα λαδώσουμε- και καλύπτουμε με αυτά τη γέμιση, αφήνοντας και πάλι να εξέχουν λίγο. Λαδώνουμε την επιφάνεια του πάνω φύλλου και τυλίγουμε όλα τα φύλλα μαζί. Βάζουμε την πίτα στο ψυγείο και την αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα. Ψήνουμε στους 180 οC για 45’.



Πηλιορείτικη Κοτόπιτα




Υλικά

1 πακέτο κρούστας
2 στηθάκια κοτόπουλου βρασμένα και ψιλοκομμένα
150 γρ. πράσα σε ροδέλες
150 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομένο
100 γρ. φέτα θρυμματισμένη
5 κ.σ. ελαιόλαδο + 1/2 φλ.τσ. για το ταψί και τα φύλλα
1 ή 2 αβγά
Αλατοπίπερο

Εκτέλεση

Βράζουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Εν τω μεταξύ σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τις 5 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα πράσα και το κρεμμύδι και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 6-7 λεπτά, να μαραθούν ανακατεύοντάς τα για να μην καούν. Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο με ένα μαχαίρι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσουν και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τη θρυμματισμένη φέτα και το αλατοπίπερο (προσοχή στο αλάτι ειδικά εάν η φέτα είναι αρμυρή). Τέλος, προσθέτουμε και τα αβγά και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Αλείφουμε ένα ταψάκι στρογγυλό (26-28 εκατοστών) με ελαιόλαδο και στρώνουμε το ένα φύλλο. Με το πινέλο ζαχαροπλαστικής, αλείφουμε το φύλλο με ελαιόλαδο και μετά στρώνουμε ένα δεύτερο. Επαναλαμβάνουμε το άλειμμα με ελαιόλαδο και στο δεύτερο φύλλο και κάνουμε το ίδιο με ένα τρίτο και ένα τέταρτο φύλλο. Ύστερα στρώνουμε τη γέμιση και από πάνω στρώνουμε ένα φύλλο. Το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε το τελευταίο φύλλο. Τυλίγουμε ό,τι περισσεύει από το φύλλο ή το κόβουμε!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου